Pro i kontra polipropilena i umreženi polietilen.

Ja sam profesionalno angažiran u vodovodima već deset godina.
Predlažem da objektivno govorim o polipropilenu i umreženom polietilenu.

dgek2112 je napisao:
Ja sam profesionalno angažiran u vodovodima već deset godina.

Za takvo razdoblje, bilo koji stručnjak već dobiva mišljenje. Stoga ću se rado poslušati.

umreženi polietilen obično je položen u zemlju, a polipropilen je iznutra

To nije samo polietilen, već PND. Tema se raspravlja o PEX-u. Uhvatiti razliku?

SCB je napisao:
. Rado ću vas prvi čuti.

Također se pridružim ovom prijedlogu.

Vrsta onih ljudi koji su potrošili vodu i toplinu u svom domu.

početi sve isto))) i počnimo s nepropusnošću konstrukcija napravljenih od tih materijala, prioritet je za umreženi polietilen, kao primjer radialnog izgleda.

Pridružite se SCB-u.

asales je napisao:
početi sve isto))) i počnimo s nepropusnošću konstrukcija napravljenih od tih materijala, prioritet je za umreženi polietilen, kao primjer radialnog izgleda.

Milijun puta već u raspravljanim temama. Popust i holivar.

Hidraulički proračun sustava grijanja. Izračun topline (izračun izolacije) kuća i apartmana.

Prednosti polipropilena jesu da je spoj veći od same cijevi, tlak je do 25 kg. Ne lomuje se kada se smrzne, puni prolaz na spojevima, ali dugo može izdržati t-100, cijena opreme i cijevi s tim prednostima je samo izvan konkurencije.

dgek2112 je napisao:
Prednosti polipropilena - zglob je jači od same cijevi, tlak do 25 kg., Ne lomuje se pri zamrzavanju

Uvijek možete saznati nešto novo, ali imam softver PROMETING AT FREEZING. Tko će platiti štetu? Onaj tko je napisao zajednički pothvat?

dgek2112 je napisao:
puni prolaz na armaturama

Ako nije spojena)))

PPR - tehnološki nezgodan materijal. Rezultat je jako ovisan o rukama, osjećajima, magaradi itd.

Kostya je napisao:
Ali imam PP RVYOT ON FREEZING Tko će platiti za štetu? Onaj tko je napisao zajednički pothvat?

Većina priznanja se povlače iz oglašavanja i imaju malo veze sa stvarnom situacijom. Na primjer: oni napisati zajednički jači od same cijevi. Da, doista, ali, samo zbog činjenice da je sama montaža deblja, pa stoga i zaključak o većoj snazi. Pa što onda? Kako to može biti korisno u praksi? I ni jedno. Oni navode kao primjer jer nema više pisati.
Ja, također, slomio sam cijevi tijekom zamrzavanja.
A sada je entuzijazam za PP spavao jako. I neosporna prednost otkrila je samo jednu stvar, PP je jeftin i otporan na koroziju u mokrim sobama, to je sve.
Ostatak je nedostataka: temperatura slabo zadržava, uključujući temperaturne gradijente, ne vole pada tlaka, kvaliteta zavarivanja je slabo upravljana uslijed niskog tehnološkog razvoja instalacije. Praktično, zavareni spoj, poravnanje i dubina umetanja cijevi u spojnicu predlaže se da se prati okom.
Stoga su pogreške pri postavljanju moguće i stoga postoji opći nedostatak pouzdanosti zavarivanja, što dovodi do sumnje u mogućnost sigurno lijevanja zavarenih spojeva u beton. Presjek zglobnog zgloba je sklon grijanju, čak iu slučaju strogo prianjanja na tehnologiju. Postoje poteškoće s popravkom PP.
Općenito, za sebe sam odredio dopušteni opseg PP, kao instalacija otvorenih cjevovoda u podrumu i vrtlarstvu. Oko, dakle.

Polietilenske cijevi: instalacije i radne značajke

Sada nitko nije tajna da su plastične polietilenske cijevi vrlo popularne na tržištu građevinskih materijala zbog njihove kombinacije jedinstvenih svojstava. Da biste shvatili zašto se takve cijevi koriste u različite svrhe, najprije morate shvatiti sam pojam "cijevnih cijevi". Naravno, ovo nije ništa više od kratice. PND - polietilenske cijevi koje posjeduju niski tlak. Naravno, kao i svaki drugi građevinski materijal, pnd cijevi trebaju imati i pozitivna i negativna svojstva, no nakon detaljnije proučavanja ovih cijevi, mnogi su došli do zaključka da posjeduju isključivo pozitivne osobine.

Prednosti HDPE cijevi

Cijevi Mon imaju prilično velik broj pozitivnih svojstava:

  • Naravno, ne posjeduju opasna svojstva u odnosu na okolne tvari i ljude. Ovo je vrlo važna kvaliteta.
  • Te cijevi su vrlo jednostavne za uporabu, jednostavne za ugradnju i jeftine. Za razliku od visokotlačnih cijevi, niskotlačne cijevi s niskim tlakom imaju talište oko 20 stupnjeva. Prema tome, raspon primjene takvih cijevi je znatno veći.
  • Osim toga, zbog svoje otpornosti na različite temperature, oni savršeno mogu obavljati svoje funkcije i za hladnu i toplanu vodu.
  • Još jedna velika prednost je njihova fleksibilnost, elastičnost i sigurna deformacija.
  • Možda najvažnija kvaliteta ovih cijevi je otpornost na različite kemijske i bioaktivne tvari. Unutarnji sloj cijevi ne dolazi u interakciju s tvarima koje prolaze kroz njega pa čak i nakon nekog vremena neće izgubiti svojstva i savršeno će obavljati svoje namjerane funkcije.
  • Oni također imaju visoku čvrstoću koja se očituje u otporu na vanjsko mehaničko naprezanje, otpornost na korozivnost. Ove cijevi nemaju nikakvih nedostataka, stoga su oni visokokvalitetni materijal za uporabu u različitim područjima gradnje.

Područja primjene

Uglavnom se koriste za izgradnju cjevovoda, koji zauzvrat isporučuju vodu za domaće i kućanske potrebe. Ali zahvaljujući mnogim pozitivnim svojstvima, oni se također koriste u druge svrhe, kao što su:

  • raspored plinovoda;
  • cjevovodi podzemne vode;
  • uklanjanje podzemnih voda, podzemnih voda i otpadnih voda;
  • vodonepropusnost na toplinskim vodovima;
  • zalijevanje kultiviranih biljaka, konstantno ih hraniti ugljičnim dioksidom.

Vrste polietilenskih cijevi

Polietilenske cijevi imaju nekoliko tipova ovisno o svrsi za koju ih trebate. Prema tome, razlikuju se po izgledu.

  1. Kanalizacijske cijevi. Održavajte pritisak od 5 do 20 atmosfera. Izrađene su od primarnih sirovina. Koristi se kao brtvila za sustave pod tlakom.
  2. Cijevi za opskrbu vodom. Ova vrsta polietilenske cijevi karakterizira slika plavih pruga na površini cijele cijevi. Proizvedeno u skladu s GOST 18599-2001. Njihova glavna svrha - prijenos vode za piće i za potrebe kućanstva. Voda se prevodi pri temperaturi od 40 ° C i tlakom se mijenja u rasponu od 5 do 15 atmosfera.
  3. Plin pnd cijevi. Kao i cijevi za opskrbu vodom, plinske cijevi imaju trake duž cijele površine cijevi, ali se razlikuju po boji. Na plinovodima su žute boje. Proizvedeno u skladu s GOST R 50838-2009. Zadatak je prijenos plina, uključujući i tekućinu. Potrebni tlak kreće se od 3 do 12 atm.
  4. Tehničke pnd cijevi. Proizvodimo ih od polietilena, sekundarna komponenta je reciklirana sekundarna sirovina. Za razliku od drugih vrsta polietilenskih cijevi, tehničke cijevi nisu proizvedene prema GOST standardu, već samo prema specifikacijama proizvođača. Zahvaljujući prisutnosti sekundarnih sirovina, zasebni dijelovi cijevi su jako zavareni, što znači da je kvaliteta tih struktura također loša. Koristi se za izgradnju koherentnih i električnih žica, a ne pitke vode.

Pregled i usporedba različitih tipova polietilenskih cijevi

Polietilenske cijevi imaju nekoliko tipova:

  • LDPE cijevi. To su cijevi izrađene pod visokim pritiskom.
  • Polietilenske cijevi niskog tlaka (HDPE). Uglavnom su kanalizacijski.
  • PE cijevi za pritisak. Koristi se za izradu vodovodnih sustava. Kao polazni materijal uzme polimer PE-80.
  • Polietilenske valovite cijevi za kanalizaciju. U većini slučajeva izrađeni su od polietilena PE80 i PE63, jer su otporni na različite kemikalije.

Cijevi za grijanje mišljenja

O tome kako izabrati radijator, rekla sam posljednji put. Sada u redu - cijevi za grijanje mišljenja. I ja ću početi sa stvarnim vrstama cijevi.

Prvi i najčešći tip naših apartmana su plastične cijevi. U načelu, oni nisu loši. Ali za sustave grijanja, ne bih ih koristio. Budući da su plastične cijevi poznate jer nisu daleko od izdržavanja uvjeta visoke temperature. A činjenica da su otporne na niske temperature - do -20 stupnjeva. Ali visoke temperature mogu ih rastopiti. Naravno, ima dosta materijala za plastične cijevi. I svaki od njih ima različite karakteristike, uključujući, siguran sam da postoje materijali koji su otporniji na vruće temperature. Plastične cijevi za grijanje mišljenja o njima, pronašao sam prilično normalno. Takve cijevi su dobre jer su lagane i jednostavne za instalaciju. Ipak, moje mišljenje je da plastične cijevi trebaju biti korištene samo za hladnu vodu.

Drugi tip je polipropilenske cijevi. To su napredne plastične cijevi. Imaju čvrstu strukturu koja može izdržati visoki tlak i različite temperaturne uvjete. Nisu tako lako utjecati na sve vrste kiselina, lužina i drugih prljavština. A temperature su izdržale i niske i visoke (do +95 stupnjeva). Općenito, svi su dobri. Evo potvrde: ulazim u recenzije na Yandex pretraživačkoj mreži - polipropilenske cijevi za grijanje recenzija i ne nalazim gotovo nikakvih nedostataka u njima. Osim toga, možda ih je kruto struktura povezati na zavojima i zavojima uz pomoć posebnih kutova i čajeva.

I treći tip: plastične cijevi za grijanje - otkrio sam da su mišljenja o njima vrlo kontradiktorna. Neki kažu da su takve cijevi vrlo izdržljive i otporne na temperature, a također je dobro savijati. Stoga je najprikladniji za sustave grijanja. Drugi tvrde da je dobivanje kvalitetnih cijevi prilično teško. A iz materijala s niskom kvalitetom vrlo su brzo postali neupotrebljivi.

  • 25 odgovora
  • 10 povezanih pitanja

Pozdrav! Rečeno mi je da na polietilenskim cijevima neće imati dizalice koje trebaju piti svakih pola godine! što učiniti, recite mi da prodam ili stavim vodu.

Nažalost, ne razumijem, plastične cijevi su sve polimerne cijevi: polietilen, PVC, polipropilen, umreženi polietilen.

U kolovozu 2013. zlato je ugrađeno u apartmane cijevi od polipropilena za hladnu vodu i tople vode (Roosterm). Ponekad različite veze idu uz kozlach'i ne prije 5-7 dana nakon lemljenja.

Što je za tvrtku

PILSA KOJA PROIZVODE

polipropilen diže se govori o slaboj kvaliteti koja se susrela slično. hvala unaprijed

Slažem se u potpunosti "Polipropilenske cijevi imaju nedostatke, a glavni faktor je značajan koeficijent toplinske ekspanzije, zbog toga, cijevi mogu puknuti, a to bi se trebalo vidjeti.. Da cijevi ne padaju, u većini slučajeva dovoljno je koristiti armirane cijevi i popraviti ih manjim udaljenostima. Osim toga, i vrlo je važno da temperatura tekućine u sustavu grijanja ne smije prijeći 60 stupnjeva! "
PVC cijevi imaju više (nekoliko puta!) Nizak linearni koeficijent ekspanzije među plastikom.

Polipropilenske cijevi imaju nedostatke. Glavni faktor je značajan koeficijent toplinske ekspanzije. Zbog ovog koeficijenta, cijevi se mogu sag i tu okolnost mora imati na umu. Kako bi spriječili proklizavanje cijevi, u većini slučajeva dovoljno je koristiti armirane cijevi i popraviti ih manjim udaljenostima. Osim toga, a to je vrlo važno, temperatura tekućine u sustavu grijanja ne bi trebala prelaziti 60 stupnjeva, a na toj je temperaturi ekspanzija polipropilenskih cijevi vrlo prihvatljiva. PVC ima znatno niži koeficijent linearne ekspanzije među plastikom.

Što ako mislite? Ako izvodite masnu grijanje, s metalnim plastičnim cijevima, nećete se udaljiti od vremena, pa im je dano.

A koji su bolji? Koji su najčešći problemi?

Također mislim da vjerojatno neće preživjeti. Barem u činjenici da će oni biti upravo problemi, prilično sam siguran.

Imam metalne cijevi kod kuće i ne znam nikakve probleme s njima. Čini mi se da su one najpouzdanije za grijanje.

U ime Boga nemojte kupiti. Oni čak ne izdržavaju 60 stupnjeva, prijevare vas obmanjuju!

Pozdrav svima! Toplinska otpornost plastičnih cijevi ovisi o unutarnjem sloju. Samo od njega. Radna temperatura SPR je 60 stupnjeva Celzija. Na ovoj je temperaturi raditi na neodređeno vrijeme (oko 50 godina). Kad se radna temperatura poveća, životni vijek oštro pada. Na 80 stupnjeva, vijek trajanja od godinu i pol. tj 3 grijanja. Primjerice, možete provjeriti tehničke kataloge proizvođača kao što je Wavin Ekoplastik. Drugi proizvođači ukazuju na 2 do 5 godina, no ja vjerujem u ovaj broj Ecoplastic. Ovo je vjerojatno najbolji od PPR-a koji je na tržištu. Napomena - nije važno je li cijev pojačana PPR-om ili ne. Ojačanje smanjuje linearno širenje, ne utječe na toplinu. Strogo govoreći, prema GOST-u, prekid grijanja ne može se staviti. Maksimalna radna temperatura metal-plastičnih cijevi s unutarnjim slojem PEX-a / b / c je 95 stupnjeva Celzijevih, hitni način rada do 110 stupnjeva. Radna temperatura metal-plastičnih cijevi s unutarnjim slojem PE-RT je 70 Celzijevih stupnjeva, u načinu rada za nuždu do 90 toplog kata koriste mono pipete (bez Al sloja), tzv. PEX. Oni imaju radnu temperaturu od 95 stupnjeva, u toplom polju rashladna tekućina iznad 40 stupnjeva jednostavno neće rasti, držati pritisak od 6 bara. Takve cijevi su jeftinije od MPT. Budući da se tepisi trebaju koristiti na podno grijanje, nije problem postaviti ove cijevi.
Što se tiče mogućnosti monolita - MTT na kolektoru ne može biti monolit. Ovo je servisirana veza. Na kraju svake sezone grijanja, zategnite maticu.
Moguće je izolirati MPT na press spojima, ali ako je potrebno izolirati okovi izrađeni od mesinga ili drugih metala (traka za omatanje). Ako su spojevi plastični, na primjer, PPSU, onda je moguće ne izolirati.
Što se tiče pritužbi da je cijev nakon kratkog razdoblja operacije napuknula i počela se raspasti - najvjerojatnije je to jeftini falshak. U proizvodnji unutarnjeg sloja cijevi se ne obrađuje, nije "ukrašena". Još jedan savjet - ne pohranjujte plastične cijevi na suncu. Ultraviolet pretvara gornji sloj cijevi pola godine u prašinu.

Nemojte koristiti metalnu plastiku KLABB. Da, srušio sam punu jučer desno upravo sada! Sada moram promijeniti laminat! Spalio sam komad cijevi u pećnici sve dok nije ostala debljina metalne stijenke od 0,22 mm! Gov.o.

Možda postavljate više informacija? Vrlo je zainteresiran za ono što treba učiniti cijevima za grijanje u Rusiji.

COPPER cijevi su najbolje za grijanje i vodu.
Na zapadu nitko ne zagrijava propilen i potpuno je zabranjen za opskrbu vodom u mnogim zemljama, zbog formiranja biofilmova.

BarmaGlot, plastične (one su plastične) cijevi imaju maksimalno dopuštene temperature. Naravno, materijali mogu biti različiti. Ograničenje cijevi namijenjenih za grijanje, u pravilu, kreće se od 75 do 95 stupnjeva. Ali ovdje temperature ponekad mogu skočiti više. Tako plastične cijevi mogu izdržati takve skokove. To su napisali njihovi proizvođači. Ali samo kratkotrajni skokovi. Na primjer, u 20 godina rada, temperatura može biti iznad norme samo za 50 sati (ovo je ukupno)...

Plastične cijevi zaista mogu biti različite. Preciznije od različitih materijala. Vjerojatno je Andy čitao o jednoj od ovih vrsta cijevi.

Nažalost, ne razumijem, plastične cijevi su sve polimerne cijevi: polietilen, PVC, polipropilen, umreženi polietilen. O čemu pišete?

BarmaGlot, mislio sam na obične plastične cijevi. Samo im ne vjerujem. Negdje sam pročitao da imaju najniže pokazatelje temperature.

Andy očito ima na umu polietilenske cijevi, koje su namijenjene za hladnu vodu (iako u našim stanovima nitko ne instalira vodene cijevi od polietilena, pa je njegova primjedba na neki način nekako čudna)

Može, može. Razlika između ojačane i obične polipropilenske cijevi u stupnju njihove ekspanzije ili rastezanja, ojačana imaju koeficijent ekspanzije najbliže čeliku. I oni imaju istu snagu, upitno je da sloj aluminija od nekoliko milimetara daje određenu snagu.

Slušaj, Andy, ne znam tko ti je rekao ove gluposti o cijevi svoje plastike? Imamo plastične cijevi za cijevi za toplu i hladnu vodu, nisu primijetili da je jedan od njih otopljen. Pored laganih plastičnih cijevi ne hrđe i ne začepljujte. Ovaj autor, očito, zaboravio je reći.

Mislim da je riječ o otpornosti na toplinu + 95 stupnjeva, značila si posebnu vrstu polipropilenskog cjevovoda za ojačanje grijanja. Oni su još izdržljiviji i ne podliježu takvim deformacijama kao i obični polipropileni. Ali obične polipropilenske cijevi teško mogu izdržati takve režime temperature.

Odaberite odgovarajuću vrstu radijatora.

Bok Sezona sezone grijanja uskoro će početi i opet uzaludno bacati novac jedva

Planiram kupiti peć ovog tipa - konvekcija. Htjela bih znati što joj je pozitivno i

Recite, možda, tko koristi film calea. U oglašavanju vidim da ne infracrveno zračenje ne

Proizvođač polipropilenske opreme poslao je našu tvrtku obavijest o novim proizvodima.

Tko zna što o proračunu i opcijama kvalitete za moderan sustav grijanja?

Ovo sam ponovno)
Nejasne sumnje me mučile - isprva sam htio izvući toplinu iz svega

Nema sreće, tako loše sreće! Došao je bravar i rekao da je također potrebna grijaća baterija u stanu

Moderni sustav grijanja u posljednjih 20-30 godina nije se promijenio. Kao što je bio princip vruće vode kroz cijevi u zgradu, tako je ostao. No, s druge strane, bilo je mase novih materijala iz kojih se može stvoriti ovaj vrlo sustav. Stoga, pronalaženje odgovora na pitanje koje su cijevi za grijanje bolje, daleko je od najjednostavnijeg zadatka. I to je ono što mislim o tome.

Dečki, imamo čudnu stvar s cijevima za grijanje. Ljeti se metalni nosač zamijenio

Metalne cijevi - recenzije

Stoga je bolje odabrati tvrtku

Svjedočanstvo: Recenzije metal-plastičnih cijevi mogu biti vrlo različite zbog razloga i od onoga što su napravljene. Danas su izrađene od dvoslojnog i troslojnog. Vrijedno je spomenuti da su svi unutrašnji slojevi metalno-plastičnih cijevi izrađeni pomoću posebnih aluminijskih vrpci, koje su prilično tanke. Svaki vanjski sloj takvih cijevi, koji može biti jedan ili dva, izrađen je pomoću posebne plastike, koja je polietilen... Nadalje

cijevi

Povratne informacije: Tijekom zamjene plinskog kotla s dvostrukim krugom (pregled kotla "Elezrolux"), postavljeno je pitanje zamjene cijelog sustava grijanja. Budući da kotla dopušta prisilnu cirkulaciju rashladnog sredstva, okomiti sustav (s rastere) odmah je odbijen. Razmatrajući nekoliko opcija, odlučeno je ugraditi sustav grijanja Barbi. Želim reći o svojim prednostima. Demontaža starih i instalacija novog sustava provodila je ekipa jedine tvrtke u gradu u to doba koje su koristile ovaj... Više

Proračun!

Plus: jeftina, praktična, moderna, brza instalacija.

Nedostaci: Deformacija, oštećenje zidova.

Svjedočenje: Postoji mnogo nedostataka i prednosti postavljanja ove vrste cijevi. Za instalaciju, radnici mogu zajebavati vaš zid do komadića za rupe, ali instalacija neće biti dugo i nije skupo, osim toga, tijekom vremena, svejedno, sve mora biti promijenjeno i ove cijevi nisu iznimka. Tijekom vremena mogu postojati efekti deformacije i druge stvari, ali nije skupo ili praktično. Ne mogu vam ništa reći o mojim preporukama, ovo je vaša odluka, izrazio sam svoje mišljenje.

Loose veze

Pluses: Možete sakriti ožičenje u zidu.

Nedostaci: Potrebno je ostaviti tajna vrata ili otvore u spojevima cijevi.

Svjedočenje: Pri popravljanju u kupaonici, moj prijatelj je koristio plastične cijevi. Netko joj je rekao da mogu biti skriveni u zidovima, time oslobađajući prostor u našim malim kupeljima. Majstor koji je obavio sav posao preporučio je ostaviti cijevne zglobove dostupnim. Kako je lijepo slušala. Tijekom vremena, zatvarač slabi, moguće od vibracija tlaka vode. I povremeno moraju povući te veze.

praktičan

Pluses: Trajnost, ekološki prihvatljivost, jednostavnost instalacije, cijena.

Nedostaci: Ne preporučuje se skrivanje montaže (čepovi, adapteri, itd.) U podovima, molovima, iza suhozida.

Pregled: Glavna prednost u odnosu na čelične i lijevano željezo je, prije svega, trajnost, uz pravilno poštivanje uvjeta ugradnje i rada. Druga je apsolutna zaštita od korozije, a treći je odsutnost šavova za zavarivanje i jednostavnost instalacije. Ove cijevi se koriste za opskrbu toplom i hladnom vodom bilo gdje: dom, stan ili ured. Želio bih zabilježiti komponentu zaštite okoliša - unutar cijevi su prekrivene neotrovnim (hranjivim) plastičnima, što vam ne brine za ovo... Dalje

prosječan

Pluses: Estetski, jeftin, brzo instaliran.

Nedostaci: Pričvršćivanje u zid, deformacija tijekom vremena.

Pregled: Teško je napraviti jasan zaključak. S jedne strane, bolje je od starih metala, nema hrđe, izgledaju estetski, ali s druge strane prerano je govoriti o njihovoj pouzdanosti i izdržljivosti, voda ih ne baca, a njihova metoda pričvršćivanja na zid 4 puta po cijevi pogađa izgled zida, da i lijepiti pozadinu, a posebno uklanjanje stare je vrlo nezgodno, sa mnom, tijekom vremena, pomalo se deformiraju iz vruće vode, iako sudeći prema obilježavanju, obilježja su pravilno odabrana. Alternative dostojan još... Pročitajte više

Moderne cijevi.

Prednosti: Oni se dobro savijati, ne moraju biti zavareni zavarivanjem, pričvršćeni spojnicama, ne hrđuju, uredno, nevidljivi.

Nedostaci: Nema.

Povratne informacije: Drago mi je što zamjena željeznih cijevi dolazi iz metalnih cijevi. Moderni su, dobro se savijali, pričvršćeni su različiti spojevi i ne treba ih zavarivati ​​zavarivanjem. Također je dobro da su jaki, izdržljivi i ne hrđuju. Mogu se skrivati ​​u podu i zidovima. Nisu gori od željeza, čak i mnogo bolje od njih.

Metalne cijevi izvrsna su zamjena za metal

Prednosti: Jednostavno postavljanje, ne zahtijeva zavarivanje.

Nedostaci: Skupa cijena aranžmana.

Pregled: Metalne plastične cijevi su puno bolje od metalnih cijevi. Prvo, to ne zahtijeva zavarivanje i dugu ugradnju. Drugo, oni se ne začepljuju hrđu i izdržat će hidrauličke šokove. U trećem vrlo svjetlo i ne zahtijevaju slikanje. Ali ima i nedostataka: cijena aranžmana je skupo i ojačanje u zidovima ili podovima nije dopušteno.

Nemoj zavarivati!

Prednosti: Jednostavna instalacija, praktičnost, pristupačnost.

Nedostaci: Deformacija.

Pregled: ludo zadovoljstvo što su plastične cijevi zamijenile metalne cijevi. oni se znatno savijaju, možete lako povezati različite veze s njima. oni ne zahtijevaju zavarivanje. Osim toga, oni su izdržljivi, izdržljivi i ne hrđuju... mogu se lako skrivati.

preporučiti

Pregled: Mislio sam da je sigurno, ali pokazalo se da je ormar za propane cilindre http://versmet.ru/category_339.html.

vječan

Svjedočanstvo: Pa, što se može reći o nezamjenjivom detalju u kućanstvu svakog čovjeka, ne mogu ni zamisliti moju dahu bez njega jer se netko može nositi s napinjanjem i znojenjem ručno ako možete dobiti takav prikladan uređaj i pojednostaviti svoj život, a ne paru.

Izvrsna zamjena lijevanog željeza

Pregled: Promijenili ustave za toplu i hladnu vodu. Odmah zamijetite razliku. Tlak je postao jači, a kvalitet samog voda bio je znatno poboljšan. Ne žalim što su potrošili novac na zamjenu.

Uzmite metaloplast nasuprot 20 za povratak 25 za podnošenje.

Prednosti: Pa, prvo, to je mnogo jače od plastike i polipropilena, drugo, kada se pritisne, oni imaju najniži postotak curenja u odnosu na druge!

Nedostaci: To je puno skuplje od plastike i "stakla".

Pregled: Ja radim kao instalater, postoje problemi sa svim vrstama cijevi. ali ako uzmete metal s plastikom i polipropilenom za usporedbu, metalni laminat je puno bolji od ostalih. Ne raspravljam, možete uzeti uobičajenu PPR plastiku, ali ne i opciju da se lemljenje ne propušta. i metalalast gotovo nikada ne događa (kraći), u usporedbi sa svim vrstama cijevi, bolje je da se metal, a ne gledati cijenu, potrošiti ćete mnogo više na fiksiranje obloge koji nisu krivi za vodovod, ali...

Vrlo udobno.

Plus: Jednostavan za instalaciju.

Nedostaci: Cijena.

Pregled: Postoji mnogo različitih proizvođača plastičnih cijevi na tržištu, a glavna razlika između metal-plastika i lijevanog željeza ili polipropilena je da su prilično jednostavna za instalaciju, mogu izdržati svaku temperaturu, metalna plastika je također puno trajnog željeza, glavni nedostatak tih cijevi je cijena. Cijene cijevi sami se razlikuju ovisno o proizvođaču, isto vrijedi i za pribor, u prosjeku je 1,5-2 puta skuplji za postavljanje vode ili grijanje u stanu nego što ste koristili poli... Više

Grijanje je super

Svjedočanstvo: Bilo je vrlo povoljno izraditi kuću iz takvih cijevi, praktično i ne skupo, samo da nije bilo vrlo prikladno spojiti ih zajedno, to je glavni problem.

Kaluga Forum

Polipropilen - koji proizvođač je bolji?

Artanis 12. siječnja 2016

Zapravo je potrebno kupiti PPR cijev i razne dodatke za njega. Opskrba vodom bit će napravljena u kući.

Trgovine imaju relativno veliki izbor proizvođača: polazeći od popularne Valteca i završava s ruskim proizvođačima (na primjer, neka vrsta PC Contour).

Koji proizvođač preferira? A ako postoje dokazane trgovine, gdje kupiti?

Syrozha 12. siječnja 2016

fan 12 siječnja 2016

ppr Valtek nije bio upoznat. Češki - da, smatra se najboljim, ali u skladu s tim skupe. Sada je kvaliteta više ili manje jednaka, samo novi pori.

Isti pili su imali problema, nisi prošao certifikaciju. treba barem pogledati u vrlo uskim trgovinama.

točnije o vodovodima. točno vodovod? je li kuća privatna? kotao i kotao?

Syrozha 12. siječnja 2016

fan 12 siječnja 2016

i istina je: zašto pitati - za što, gdje i kako?

Ne tako davno promijenih nešto u vodi u brijaču, domaćica, kao glupa žena, zamolila me da kupim crijevo s lončićem za zalijevanje. Ponavljam: vrlo pametan. Postoji jedan kriterij: IMPORT.

i općenito: najbolji propilen je bakar. tema može biti zatvorena.

Artanis 12. siječnja 2016

ventilator, vodovod u uobičajenom Hruščovu. Hladno i vruće kroz kolonu plina.

Syrozha, ova tvrtka nije slučaj "Formula Heat" se zove? Već se preselila iz bivše službe Bines. Da, i nedavno su imali promjenu dobavljača. Sada je pitanje: jesu li imali ekoplastiku ili sad nose nešto drugo?

Više se fokusiramo na naše glavne trgovine, Bijelu kuću (marke: Valtec i Contour) i ruske Nokte (marke: Valtec, Vesbo i Meerpalst) i marku "Valtec". No, nevolja je da nije sve što treba upravljati pronađeno od Valteka. A što možeš reći o Vesbo i Meerpalst?

Syrozha 12. siječnja 2016

Artanis, Formula topline, da. Zatim Suvorov traka. Definitivno jest. Ili će vam reći gdje su.

fan 12 siječnja 2016

Pa, nemojte gnjaviti glavu - radna temperatura je vryatl iznad 50 će biti. u propilenu, temperatura rashladnog sredstva može dovoljno skratiti vijek trajanja - na primjer, na 90 stupnjeva - 3 godine.

poduzeti isti projekt - podupirati zamjenu uvoza, yy

Syrozha 12. siječnja 2016


Više se fokusiramo na naše glavne trgovine, Bijelu kuću (marke: Valtec i Contour) i ruske Nokte (marke: Valtec, Vesbo i Meerpalst) i marku "Valtec". No, nevolja je da nije sve što treba upravljati pronađeno od Valteka. A što možeš reći o Vesbo i Meerpalst?
Pa, ne bih savjetovao Valteka za jedan jednostavan razlog. Ove cijevi razdolboev (BD i RG) su, a sa zasjedanjem opremom. I Valtek je ista Kina i Turska. To je brand i proizvodnja trećeg svijeta. Česi rade kod kuće.

Syrozha 12. siječnja 2016

Artanis, napisao sam osobno.

Artanis 12. siječnja 2016

poduzeti isti projekt - podupirati zamjenu uvoza, yy

ProAkvu je do sada vidio samo u jednoj trgovini blizu nadvožnjaka. I ova trgovina nekako mi se nije svidjela.

Gotovo sam ih našao od Valteca, osim za dvije pozicije od 15))) I mislim da mjesto proizvodnje nema posebnu ulogu. Nije važna zemlja, već kontrola kvalitete. Uostalom, isti AHhren je napravio u Kini. Poput druge elektronike itd.

Syrozha 12. siječnja 2016


Nije važna zemlja, već kontrola kvalitete.
tko tvrdi)))) Pitanje je, što ako je kvaliteta u Valteku ?!

Syrozha 12. siječnja 2016

Što će reći Petrovich Nikolaitch?

Artanis 12. siječnja 2016


Nije važna zemlja, već kontrola kvalitete. tko tvrdi)))) Pitanje je, što ako je kvaliteta u Valteku ?!

Želim vjerovati i nadati se. Uostalom, čak i daju 7-godišnje jamstvo za svoje proizvode. Pitanje kvalitete može se postaviti svakom proizvođaču.

Syrozha 12. siječnja 2016

Artanis, zašto otvoriti temu ako ste se već odlučili za sebe

Artanis 12. siječnja 2016

Artanis, zašto otvoriti temu ako ste se već odlučili za sebe

Još nisam odlučio. I dalje oklijevam. Zato sam odlučio postaviti mišljenje o forumu.

fan 12 siječnja 2016

proakva je na baldini. na primjer.

NikolaichT4 12. siječnja 2016

NikolaichT4 12. siječnja 2016

Syrozha 12. siječnja 2016


Na temu: Calde, Proakva, Pils, Valtek. Svi + su isti
možda zato što je sve osim aqua iz zemlje koja nam je neprijateljska nazvala Turskom?

NikolaichT4 12. siječnja 2016

fan 12 siječnja 2016

Valtek - Italija. barem - rodno mjesto branda.

fan 12 siječnja 2016

Ja kandan oko 10 godina robit. istina, blizu smrti.

NikolaichT4 12. siječnja 2016

Valtek - Italija. barem - rodno mjesto branda.

Sada je Kina, ali tvornica! Postavljanje metala, stvarno ih poštuju nikada problema nebylo
Post je uređenNikolaichT4: 13. siječnja 2016 - 13:16

NikolaichT4 12. siječnja 2016

Syrozha 12. siječnja 2016


Syrozha, imam čaj za lemljenje koji je Candan spalio prije tjedan dana, što bi onda bilo?
Erdogan nasuropil

služio mu je dragi novac.

7andrey1983 13. siječnja 2016

I Rosturplast? Je li to stvarno pun g? Čini se da vrijedi 5 godina bez ikakvih problema.

fan 13 siječnja 2016

Potrebno je paziti kako je to lemljeno. Nerazvrstane robne marke - poput lutrije.

7andrey1983 13. siječnja 2016

Kao što sam primijetio, ovo je najčešći brand u DB / K-raut trgovinama. A cijena koju imaju je vrlo humana.

fan 13 siječnja 2016

i pisati - jeftino. lančane trgovine često traže jeftinost, a visoko specijalizirane fokusirane su na kvalitetu. Zašto? Nadam se da razumijete.


Post je uređenFan: 13. siječnja 2016 - 09:22

Orange_Thief 13. siječnja 2016

NikolaichT4, manufaktura je ručna proizvodnja. Ako je to uistinu učinjeno u tvornici, ne bih to prihvatio. Ne vjerujem Krivenky kineskim rukama.

NikolaichT4 13 Jan 2016

Syrozha 13.01.2016

NikolaichT4 13 Jan 2016

NikolaichT4 13 Jan 2016

Pčelar Temer 13 Jan 2016

Hvala, NikolaichT4, on je sam bio sklon prema ovoj opciji. Vaša spomena o njihovoj maloj linearnoj istezanju zasigurno je vrlo važna i to je jedna od njihovih prednosti. Međutim, kisik je suvišan u sustavu s čeličnim kotao na kruta goriva, nije potrebno, a nakon što je instalirana čelična hidraulička igla, a radijatori su navodno označeni čelik, onda je bolje biti siguran, prerada će biti skuplji! Hvala opet!

NikolaichT4 13 Jan 2016

Molim vas. Trebate pomoć pri instalaciji ili savjetovanju pisanja. Materijali su također

fan 13 siječnja 2016

Ne volim aluminij unutra - cijev se može odstraniti. samo stakloplastike. o produljenju - može se osigurati.

i još uvijek su ojačani od aluminija bez stripping - poput stakloplastike.

NikolaichT4 13 Jan 2016

Temerevskiy bee, Ako uzmete samo cijevi, po referenci, koje su prvi tip (STABI), drugi tip je takva shnyaga, kažem vam, stratificiran, itd.

Pčelar Temer 13 Jan 2016

Ali ne znam je li takve cijevi za dijagnostiku. više od jednog inča jer iz kotao, ako ne pogriješim, jedan centimetar i jedan četvrt interni. nit. Da, bio sam zbunjen od strane jednog prijatelja, rekavši da vam treba mina iz kotao. izlazni mjerač željeznim komadom, a onda ga pospremiti s propilenom, neka vrsta gluposti po mom mišljenju, kotao se ne zagrijava izvana, a temperatura rashladnog sredstva vjerojatno neće biti veća od 60-70 stupnjeva. Ne bih htio ostati u sustavu takvih "krokodila".

NikolaichT4 13 Jan 2016

Ako kotao na kruta goriva nije moguće, zamislite situaciju koju ste preplavili kotao i kad je izbio isključio e-poštu. cirkulacijska crpka. Što će se dogoditi?

odgovor MRAK! ćeš li to učiniti? Oh, mirisam nešto loše

Artanis 13 Jan 2016

Malo izvješće o cijenama i kupovini. Tako sam danas otišao u "toplom svijetu" na Gagarinu i Suvorovu. I tu je na prodaju neka vrsta "sivog polipropilena" i. Češka. Na marki Gagarin FV Plast i na Suvorov Ecoplastic. Sve je dobro, osim cijene. I to je u prosjeku 2,5-3 puta veće od turskih proizvođača. I je li to vrijedno toga - preplatiti računati 3 puta? Ili kao u tom oglasu: ako nema razlike, zašto onda platiti više?

A sada još jedno pitanje. Što prijeti zavarivanjem CPD cijevi ojačanih u sredini aluminijem bez podrezivanja / skidanja? A ako je moguće jambove, koliko će brzo izaći?

NikolaichT4 13 Jan 2016

A sada još jedno pitanje. Što prijeti zavarivanjem CPD cijevi ojačanih u sredini aluminijem bez podrezivanja / skidanja?

Ne preporučujem uzimanje ove cijevi.


Post je uređenNikolaichT4: 13. siječnja 2016. - 20:36

fan 13 siječnja 2016

I ja ih zbunjujem isto. Na Gagarinu su obojica u blizini.

Syrozha 13.01.2016

Imala sam neku vrstu deja vu. ili vozilo na taj način mi trolls ili ili.

Pokušat ću dati nekoliko analogija. mogu dobiti. Ima Adidas tenisica, a tu je i Abibas. Oboje su napravljene na tvornicu, ali u prvom slučaju pouzdano i dugo, au drugom slučaju čini se da su slične Adidasu, samo rezultat čarapa nije poznat.

druga analogija je ista iz svijeta cipela: postoji takva tvrtka ECCO, pa kad su Danci obukli cipele samo u Europi i Brazilu, nije bilo cipela koje bi trebalo srušiti, ali čim su 2005. godine stavili tehnološku postrobu u Kinu, cipele su postale skupe,

S tursko-kineskim polipropilenom taj baidom - kao što je slučaj pod njemačkom dozvolom, pa čak i na njemačkoj opremi. a kvaliteta je nekoliko puta niža. Paradoks! Pa, da, da, zašto oglašavati i overpay. sve više tako ((((((


Post je uređenSyrozha: 13. siječnja 2016 - 21:25

Artanis 13 Jan 2016

A sada još jedno pitanje. Što prijeti zavarivanjem CPD cijevi ojačanih u sredini aluminijem bez podrezivanja / skidanja?

Ne preporučujem uzimanje ove cijevi.

Ali ovdje je situacija: već postoji sustav s takvim cijevima i kako su zavareni nepoznata.


sve je dobro, osim cijene. I to je u prosjeku 2,5-3 puta veće od turskih proizvođača. I je li to vrijedno toga - preplatiti računati 3 puta? Ili kao u tom oglasu: ako nema razlike, zašto onda platiti više? Imala sam neku vrstu deja vu. ili vozilo na taj način mi trolls ili ili.

Nema deja vu. Kao što sam napisao gore: razmatram različite mogućnosti i ako imam pitanja, ja ih pitam. A kako je Syrozha preporučila ove trgovine, ušao sam ih. I izvijestio o rezultatu. I to je sve.

Syrozha 13.01.2016

Artanis, pročitaj ovdje.

i onda ići i kupiti ono što želite. Jer ništa vam novo neće reći.

Osobno napuštam raspravu za besmislenost ove rasprave.


Post je uređen * AG *: 2. svibnja 2017 - 20:21

Pčelar Temera 14 Jan 2016

Hvala, Syrozha, za informativne veze, vrlo zanimljiva.

A sada još jedno pitanje. Što prijeti zavarivanjem CPD cijevi ojačanih u sredini aluminijem bez podrezivanja / skidanja? A ako je moguće jambove, koliko će brzo izaći?

Pažljivo pročitajte veze, odgovor je već naveden u poštanskom broju 40

Ako kotao na kruta goriva nije moguće, zamislite situaciju koju ste preplavili kotao i kad je izbio isključio e-poštu. cirkulacijska crpka. Što će se dogoditi?

odgovor MRAK! ćeš li to učiniti? Oh, mirisam nešto loše

Da, sve bi trebalo biti u redu. Prvo, pretpostavljam da je moć prvo poduprto bespereboynik (poput računala), a zatim, s dugoročnim isključivanjem, imam generator plina. Drugo, želim izgraditi osnovnu shemu, koja se temelji na donjoj shemi, kao što vidite, nema pumpe između kotao i hidrauličke igle, au kataklizmi mreža kotao će raditi za hidrauličnu iglu čiji volumen iznosi oko 230 litara. pokriti žudnja i spaljivanje će se gotovo zaustaviti. Jedino što mislim da odmah preuređujem u shemi je čvor TSN + filtera, opremajući ih s dvije dodatne slavine tako da kada TSN ne uspije, nije potrebno iscrpiti cijeli sustav da bi je zamijenio.

Polipropilen ili Rehau?

Dobro došli! Pogledao sam u sekciju ojačanu polipropilenom od fiberglasa i rehau. Iz nekog razloga, propilen uzrokuje više povjerenja nego rehau. Ali svi u jednom glasu kažu da je Rehau bolji, ali što? definitivno ne cijena :)

Dobro došli! Većinom ugrađujemo polipropilen za vodoopskrbu, zbog svoje dostupnosti, kao što kažu "jeftin i ljut", ali s njom će trebati dulje vrijeme, a ne s rehau, pa će stoga instaliranje biti skuplje, to morate uzeti u obzir. Osim toga, kod ugradnje Rehau "povezano ili ne" - radna se pogreška smanjuje na gotovo nulu. Može se beskrajno raspravljati o prednostima i nedostatcima raznih cijevi, sve dok ne izmisle nešto novo) i općenito smo pronašli cijevi s jamstvom od 50 godina, sada će ih staviti u sve.. i naš će rad završiti :) Sljedeća će zamjena biti unuci

Maxim, pozdrav. Kvaliteta obje vrste cijevi je vrlo dobra. Stoga, obje ove cijevi imaju pravo postojati. (Oni su nadmašeni samo bakrom, ali to su već luksuzni sustavi grijanja). Ovdje samo trebate odlučiti o vrsti grijanja koju ćete napraviti. Kako će se akumulatori spojiti, koji kotlovi se koriste... Mjesto ugradnje i količine zagrijane prostorije. Često se događa da je razumnije instalirati dio sklopa s pojačanim polipropilenom, a drugi dio je poprečno ušiven s polipropilenom (Rehau je svijetli predstavnik ove klase, ali ne i jedini). Ako ste zainteresirani za detaljniji odgovor, pišite mi u lichku barem parametri vaše sobe i željeni rezultat, rado ću vam reći kako i što učiniti bolje.

Svaka cijev ima svoju svrhu. Ako uzmemo u obzir tehničke karakteristike Rehaua i polipropilena, onda je prirodno polipropilen lošiji od Rehaua, ali opet, gdje točno trebate cijev, tj. Ako imate grijanje za stan gdje je nepravilan tlak i temperatura, onda se osobno suprotstavljam polipropilenu. već je potrebno bolje razmotriti sustav grijanja.U nekim slučajevima polipropilen je također povoljan za Rehau.

Možda se slažem s Alexanderom Buryakovom.

Slažem se s mišljenjem A. Buryakova, ali želim vas skrenuti pozornost na činjenicu da kad instalirate sustave takozvani "ljudski čimbenik" nema malog značaja, to jest kvalifikacija instalatera. Polipropilenska cijev vrlo je zahtjevna za kvalitetu instalacije. U tom smislu, cijevi izrađene od umreženog polietilena tehnološki su više. A savjet je vrlo jednostavan - pozovite dokazane majstore (ako nema komentara od prijatelja, a zatim barem s preporukama klijenata) i oni će učiniti sve dobro.

Maxim pozdrav. Moje iskustvo s REHAU-om bilo je vrlo gorko, cijevna cijev je bolja od 100%, Rehau ima jednu veliku minus da bi mogao ili neprestano surađivao s njom, jer ne može biti savijen vrlo krhka. cijevni cijev je manje izbirljiva! Rehau je brend i cijevni cijev je samo cijev, a proizvođač mora raditi kvalitetu, a sam materijal (sirovine) košta 3 kopecka, a vijek trajanja cijevnih cijevi je dulji, a Rehau će kupiti samo brend.

Nitko nije smatrao da je potrebno pogledati Maximovu stranicu kako bi saznali zašto mu je trebalo cijevi. Maxim u tvom slučaju rahau. O gorom iskustvu nemoj slušati. Niste čuli za gorko iskustvo polipropilena, doći će do lošijih priča. Postoje i drugi proizvođači umreženog polietilena, ali s odgovarajućom kvalitetom Rehau jeftiniji od drugih marki. Na primjer, kao što je TECE. A ako vam nije teško otići na http://igor-iwashenko.narod.ru/, odlučite na zaključak.

Još bolje, pogledaj rehau test tube, pa postoji pitanje u tražilici i tipu. Pa, takav je vidik. I kako se oni savijati, slomiti, protežu, udariti s takvom stvari poput mehaničkog čekića, daju pretjeran pritisak. I sve u različitim videozapisima.

Ako je to učinjeno s polipropilenom, on bi umro prije mnogo godina. Volio sam jedan video tamo: zamrznuli su cijev, a zatim ga pljačkali mlatilicom, činilo se da su završili čekićem. Uostalom, zagrijali su ih sušilom za kosu i bez da su se ohladili, pokušali su je ponovno razbiti. Pa, fašisti truba su kraći. Prije toga, druga tvrtka počela je mučiti plastiku, već je umrla od zamrzavanja i čekićem. Želite li se sami uvjeriti https://www.youtube.com/watch?v=Wjy-Vv8jatE

Pogledao je u Maksimovu stranicu, Igor je u pravu! Napravite Rehau i zaboravite na distribuciju vode najmanje 50 godina Polipropilen nema mjesta u Staljinu P.S. Samo pročitajte osobine polipropilena.

Dobro došli! Većinom ugrađujemo polipropilen za vodoopskrbu, zbog svoje dostupnosti, kao što kažu "jeftin i ljut", ali s njom će trebati dulje vrijeme, a ne s rehau, pa će stoga instaliranje biti skuplje, to morate uzeti u obzir. Osim toga, kod ugradnje Rehau "povezano ili ne" - radna se pogreška smanjuje na gotovo nulu. Može se beskrajno raspravljati o prednostima i nedostatcima raznih cijevi, sve dok ne izmisle nešto novo) i općenito smo pronašli cijevi s jamstvom od 50 godina, sada će ih staviti u sve.. i naš će rad završiti :) Sljedeća će zamjena biti unuci

Definitivno Rehau. Možete dugo pisati zašto, ali Rehau je bolji.

Tehnologija je uvijek dolazila naprijed. Prije 5 godina postojao je izbor između plastičnih cijevi i polipropilena. Sada natjecanje između polipropilena i polietilena. Pogreška u instalaciji polietilena (Rehau, kako ga zovete, međutim, ima najmanje 3 proizvođača kvalitete s sličnim cijenama) smanjuje se na nulu. (za razliku od lemljenog polipropilena). Polipropilen može sve lemiti! jer oprema za lemljenje košta jedan denar. :) pravi profesionalci rade s umreženim polietilenom, jer prosjaci nemaju novca za kupnju alata za rad s ovim materijalom. tako da biste trebali pogledati umreženi polietilen. troškovi rada i materijala (zajedno) usporedivi su, ali kvaliteta i brzina rada vrlo su različiti. Nemojte spremati na vodu i struju. To su najskuplje greške u gradnji.

Postoje dva normalna proizvođača polietilena, treći je BARBI, ali nešto gore, onor već sranje, a kao što su proizvođači iz Saratova, to je parodija općenito (bir peks), tu su i kineski go-oh i neki od naših. I tako normalno dva REHAU i TECE.

Igor osim Rehau i TESE postoji i CAS http://www.glavobjekt.ru/category/19

Da, propustio sam ga u parku. Kupci ne znaju o njemu sve dok ne ispričate o svojim zaslugama, tako da će im se bit dostići, kukuruz će trljati jezik, pa se ne brinem

Naš polipropilen je također vjerodostojan: jedino je negativno što se boji ultraljubičastog zračenja, tj. Sunčevih zraka, a za Rehao alat je skup http://vadimohhhh.narod2.ru

Polipropilen za opskrbu vodom iznutra, čelik za grijanje - ostalo je kolektivno gospodarstvo Polipropilen ne vrijedi grijanje, a temperatura završava s t i ultraljubičastim, ali u ormaru za vodu 40-50 godina, ona bi trebala stajati i montirati lakše ako je zapečaćena. shkolota nakon 2 sata rada

I lijevano željezo izgleda impresivnije od PVC-a. No, nakon svega, bilo je davno.

Koja plastična cijev je bolja: PPR, polietilen ili metalna plastika?

Idemo iskopati svetinje i saznati koje su plastične cijevi bolje: polipropilen, metal-plastika ili umreženi polietilen. I bez obzira gdje će se koristiti - u opskrbi vodom ili grijanjem. I svaka vrsta ima i prednosti i očite nedostatke. Idemo početi

Da biste pravilno odabrali materijal za vodovod, morate odrediti uvjete u kojima će se koristiti. Opcije mogu biti:
1. Za hladnu i toplu vodu u stanu, privatna kuća
2. za grijanje nafte, pare i plina
3. kanalizacija
4. podrumski izgled za višekatnu zgradu
5. mreža za grijanje

Tehnički uvjeti rada bit će različiti, a to će biti: temperatura, tlak unutar sustava, mehaničko opterećenje. Stoga će plastika biti malo drugačija.

Izrađeno je mišljenje da nam je plastika došla iz Europe, rekavši da su Nijemci i Talijani dobili patente, uspostavili uspješnu produkciju i prodali franšize, prvo Turskoj, a potom i Rusiji. Ali mudri stari vodoinstalateri sjećaju se da je umreženi polietilen proizveden u Karagandom plastičnoj biljci u SSSR-u 1972. godine.

Sada voda teče kroz plastiku kroz civilizirani svijet i smatra se najprikladnijom.

Postoje tri glavna tipa plastičnih cijevi, a ostatak njihova podvrsta. Razmotriti koje su cijevi bolje i gdje ih staviti.

Polipropilenske cijevi, PPR ili PPRS

Brigade koje se bave ugradnjom tih crijeva popularno nazivaju procesori ili glačala. Materijal se smatra robe široke potrošnje, odnosno široko rasprostranjena potrošnja ljudi.
Ispitivanje sudara SPR cijevi pokazalo je da eksplodira na 40-50 bara. Za usporedbu, metal-plastika prekida već na 40 bara. Dakle, uvredljiva riječ "potrošačke robe" pokazuje zašto ljudi vole PPR vodu toliko puno. Jeftina i dobra cijev.

Koliko dugo će trajati?

U normalnim uvjetima, u hladnoj vodi i tlaku od 2,5 do 4 bara, svi materijali rade na isti način, s jamstvom od 50 godina. No, polipropilen se također koristi za grijanje i podno grijanje, a ta temperatura je već 45 stupnjeva, a ako je u radijatorima, a zatim do 70-90 stupnjeva.
Sukladno tome, topliji, manji rok trajanja. U radijatorima, polipropilenske cijevi služe 15-20 godina, čak i pri visokom konstantnom tlaku, čak i manje.

Značajke instalacije

Neugodni trenuci: prilikom spajanja koristi se šiljak i mnogi proizvođači polipropilenskog oblika klimaju na mjestu rezanja, mlaznice i adapteri nisu uvijek savršeni, pa se tijekom operacije javlja dodatna buka. Iako vodoinstalateri šalju da zvuk vode čak i smiruje neke ljude.

Cons CPD:

  1. Vjeruje se da je polipropilen zastario, a profesionalne građevinske tvrtke nisu zadovoljne polipropilenom.
  2. Velika linearna ekspanzija.
    Za neobojcane cijevi, koeficijent linearne ekspanzije iznosi 0,15 mm / ms, za ojačane cijevi - 0,03 mm / ms. I to znači da će tijekom rada u sustavu grijanja SPR biti istegnut i progibljen 5 puta više od metalne plastike. U skladu s tim, dajte teret pod drugim kutom na spojne dijelove i počnite curiti. Ovo nije obuhvaćeno jamstvom i smatra se kršenjem tehničkih uvjeta rada. Tajna gospodara svibanj biti da će koristiti kratke sekcije ili podupire pod cjevovod, koji kompenzira za linearno širenje.
  3. Hrpa zglobova. A to je gotovo glavni nedostatak CPD cijevi. Uostalom, većina zglobova su skrivena. I samo zato, kada se odgovara na pitanje što je plastična cijev bolje, poželjno je staviti ppr na posljednje mjesto.

Zaključak: izvrsno za redovno vodovod u gradskom stanu.

Presvučene polietilenske cijevi

To su termoplastične cijevi koje se, kada su proizvedene u zemljama ZND-a, moraju udovoljavati tehničkim uvjetima GOST 32415-2013 "Tlačne cijevi od termoplastičnih materijala i opreme za sustave za opskrbu vodom i grijanje".

Lako se drži 95 stupnjeva i visoki tlak, kemijski je stabilan, čak i plin može proći kroz nju bez propuštanja. Nemojte provoditi struju - u zemlji možete sigurno koristiti preostali dio kabelske izolacije. Polietilenski materijal je idealno glatko, što ne dopušta da se talog i nečistoća zadrže i nakupljaju.

Linearna ekspanzija je prosjek između polipropilena i metal-plastike, ali bliže CPD cijevi.
Što se tiče performansi, isti je kao metal-plastika, ali nema sloj od aluminija ojačanja pa je jeftiniji. Vrlo povoljno za instalaciju.

Prema recenzijama, vrlo lijepa hladna cijev: svjetlo, zavoje, može se grijati sušilom za kosu i obnoviti ako je stegnut ili upleten.

Koliko će služiti

Može se reći da je PPRS dulji. Povezan polietilen pouzdano drži 90 stupnjeva više od 50 godina. Vrste PEX-cijevi, imaju "genetsku memoriju", nakon zavoja vratiti prethodnu poziciju bez dodatne manipulacije.

Značajke instalacije

Svaki kupac brine da sustav ne propušta nakon instalacije. Ali cijevi se ne prelijevaju. Samo ako je neispravna instalacija, ako je tehnologija povrijeđena ili tijekom mehaničkog kvarova. Izgradnju kvalitete određuje inteligencija i zamisao tehničara koji voli svoj rad. Uostalom, učiniti "dobro, neka bude tako za sada", uzeti novac i nestati iz vida - to je samo muljaža.

Ti su stručnjaci ponosni na svoje potomke, tražeći fotografiranje završenog rada za osobni portfelj. Uostalom, ovo je autoritet i ugled majstora.

Kako bi se pravilno prilagodili segmenti, potrebno je koristiti posebne spojke. Navedena "genetska memorija" će raditi ako su crijeva spojena pomoću press-fitting tehnologije s tlačnim spojnicama. Dobijte pouzdane segmente povezivanja u jednom komadu.

Nedostatak umreženog polietilena

Prva minus je izložen ultraljubičastom zraku. Sunčeve zrake, izravne i koso, uništavaju umreženi polietilen i sve njegove prednosti, tako da se ne koristi za vanjsku ugradnju.
Druga je odsutnost crijeva s promjerom većim od 25 mm zbog vrlo skupe kemijske proizvodnje.

Zaključak: umrežene polietilenske cijevi su idealne za sustave grijanja u apartmanima i privatnim kućama. Definitivno jedna od najboljih plastičnih cijevi na tržištu.

Metalne cijevi

Metalni proizvodi uzeo je najbolje od plastike i metala. Unutarnji sloj crijeva je umreženi polietilen, srednji je mreža za ojačanje od aluminija, vanjski sloj, polivinil klorid, štiti od ultraljubičastog zračenja.

Timovi vodoinstalatera, koji su pokušali u instalaciji i radu metalnih proizvoda, zadržavaju iskrenu naklonost. Za 18 godina aktivnog rada s ovim materijalom u tehnologiji Press, majstori nikada nisu morali crvenjeti.

Među vodoinstalateri vodoinstalatera, takav da metal-plastic profesionalac prepoznaje svojim očima zatvorenim karakterističnim zvukom zvona koji ima uvučenu cijevnu cijev.

Proizvod je teški, ali ga nadoknađuje stabilnost koja eliminira mehanička oštećenja.

Zadržava tlak od 16 bara i 95 stupnjeva. U stambenim i komunalnim poduzećima koristi se promjer od 16 do 40 mm.

Antistatičan, lijep, tiho pustiti u vodu, lako popravljen bez posebne opreme.

Koliko će služiti

Rok trajanja metal-plastičnih uzoraka je 50 godina. Kako bi sve bilo u redu, trebate slijediti instalaciju u prisutnosti pouzdanih priključaka za tiskanje. Slaba točka tih cijevi je curenje na zglobovima.

Značajke instalacije

Cijev savršeno drži razne manipulacije s njim: okreće, puške, pletiva, zmije, berba. Na objekt bilo koje složenosti, možete razmišljati o tome kako postići potrebne nakaze i popraviti. Ako je nemoguće ukloniti pokvarenu cijev od željeza, metalno-plastična čak vam omogućuje da se gurnete unutar starog, zahrđaljenog, malo većeg promjera.

kontra

Nedostaci uključuju: visoke troškove zbog složene tehnologije proizvodnje i gubitka snage s oštrim promjenama u radnoj temperaturi.

Zaključak: pogodno za vodovod i grijanje u gradskim stanovima i ustanovama s konstantnom temperaturom u sustavu. Nije prikladno za vikendice i vikendice s privremenim boravkom.

Čini se da je shvatila koja plastična cijev je bolja. Sada o drugima

Koji brand odabrati?

Nakon što smo posjetili stranicu veleprodajne baze vodovodnih uređaja, broji oko 100 proizvođača sanitarne opreme, od kojih su 29 ruski i zajednički pothvati. Belgijski, španjolski, talijanski, poljski, njemački i turski robni marki široko su zastupljeni. Prikupljanje recenzija, HENCO, Rehau i VALTEC bili su među prva tri najpoznatija među kupcima.
Ali instalacijski timovi građevinskih tvrtki koji služe velikim objektima često koriste cijevi za podnožje ožičenja s promjerom 80 i u mreži za grijanje - s promjerom od 100.

Savjetujemo vam da obratite pozornost da dobar razvod cijevi od lošeg razlikuje se po kvaliteti spojnih rukavaca.

Koje su spojke za plastične cijevi?

Izbor dijelova je širok, ali najbolji već koriste novu europsku normu mjedene marke №602. Postoji mnogo vrsta, a umreženi polietilen idealan je, po našem mišljenju, napetost rukavca.
Kompresija su također cool stvar, možete sigurno stezati - vodoinstalateri kažu da nikada nije slomio jedan, za razliku od Kineza, gdje je matica pukla na pola kada se stegnu.
Bendovi, čavlići, čavlići s nitima - za svaki ukus. Izvan natjecanja - kompresijski elementi s tehnologijom tiska.

Priključci za vodu su zanimljivo inženjersko rješenje. Kratki se ugrađuju u vodovodne cijevi čvrste opeke, kao i iz topline i betona.
Izduženi - za konstrukciju okvira, tamo gdje se nalazi pokrovna ploča ili suhozid.
Tu su i mjedeni i plastični elementi.

Uvjereni smo da plastični proizvodi, po definiciji, trebaju biti jeftiniji od metalno-plastičnih i mjedenih elemenata, stoga smatramo da tržišni uvjeti nisu sasvim fer. Promaknuti zaštitni znak može procijeniti plastični priključak još skuplji od mjedi.
Nemoguće je objasniti što logika, pa mislite za sebe - odlučite za sebe.

Rezultat - u članku nema loših materijala, od onoga što smo razmotrili. Postoje okolnosti u kojima je odabran i stručne profesionalne ruke. Od ovog će ovisiti o vijeku trajanja. Dakle, nema definitivnog odgovora na koji plastični cijev je bolji.

Neka vaš dom bude uvijek topao i čist!